Az vergi veren esnaf İşçisi ile tespit edilecek

GÜNDEM 11.12.2013 11:38:04 0
Az vergi veren esnaf  İşçisi ile tespit edilecek

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni bir bilgisayar yazılımına imza atmaya çalışıyor. Bakanlık yılsonuna kadar yeni bir bilgisayar programı yazılımını bitiriyor. Bu yazılım yılsonuna kadar bitirilip yeni yılda uygulamaya girecek. Yazılımın esası işveren istihdam ettiği 4A kapsamında işe aldığı işçilerin ücretleri ile mükellefin gelir beyanı otomatik karşılaştırılacak, Bu yolla en fazla ücret alan işçinin yıllık ücretinin toplamından daha az gelir beyan eden esnaflar otomatik olarak belirlenecek.

Gazetemiz Yazarı Yeminli Mali Müşavir Tevfik Tilek, mükelleflerin bu değişiklikleri dikkate alarak durumlarını düzeltmeleri gerektiğini söyledi.

 

Kazançlarını beyanname ile SGK’na bildirmek zorunda


Yeminli Mali Müşavir Tevfik Tilek esnafı uyararak, “Sosyal Güvenlik Bakanlığı kanuna göre yanında elaman çalıştıran esnaf ve sanatkârlar prime esas kazançlarını beyanname ile yılda en az bir kere SGK’na bildirmek zorunda.

Kanun ayrıca bir işverenin yıllık gelir beyanı yanında çalıştırdığı sigortalının brüt ücretinden az olamayacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumu bu beyannamelerin toplanabilinmesi amacıyla e-devlet yoluyla beyanname alımını uygulamaya koydu. Verilen bu beyannamelerdeki matrahlar çapraz kontroller ile yanında çalıştırdığı işçinin brüt ücreti ile mukayese ediliyor.”

 

Sosyal Güvenlik ve Maliye Bakanlığı işbirliği içinde…

 

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında imzalananın ardından bu iki kurum sistemdeki alt yapı gereği bir birinin sisteminden bilgi alış verişi yapabiliyorlar.

Bu sistem ile SGK vergiyi ilgilendiren tespitlerini Maliye Bakanlığına, Maliye Bakanlığı da işçi ücret ve primlerine ilişkin bulgularını SGB bildirmektedirler. Böylece mükellefler muhtasar beyanname ile asgari ücret üzerinden vergi beyan edip öte yandan SGK’na tavan üzerinden prim ödeme devri kapanmaktadır. Bundan böyle brüt ücret üzerinden maaş ödemesi varsa bir çalışana bu ücret üzerinden de vergi stopajı yapılması gerekmektedir. İşte SGB bu çapraz denetimin programını yeni yıla yetiştirme çabası içerisinde.

Bu nedenle mükellefler bu değişiklikleri dikkate alarak durumlarını düzeltmeleri gerekmektedir.”

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor