Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Bayraktar; ?Sütte Kan Kaybı Devam Ediyor?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ayından bu yana gerileyen sanayiye aktarılan süt miktarının, Temmuz ayında da düşmeye devam ettiğini bildirerek, ?Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, Temmuz ayında geçen yılın ayn

GÜNDEM 19.09.2017 12:29:27 0
Bayraktar; ?Sütte Kan Kaybı Devam Ediyor?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ayından bu yana gerileyen sanayiye aktarılan süt miktarının, Temmuz ayında da düşmeye devam ettiğini bildirerek, ?Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 düşerek 770 bin tondan 741 bin tona geriledi? dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Ocak-Temmuz döneminde sanayiye aktarılan sütte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 azalma meydana geldiğini ve 5 milyon 564 bin tondan 5 milyon 308 bin tona gerilediğini belirtti. Son yıllarda böyle bir durumun yaşanmadığını, sanayiye aktarılan süt miktarında uzun süreli bir düşüş sürmediğini vurgulayan Bayraktar, 7 aylık dönemde sanayiye 256 bin ton daha az süt verildiğini bildirdi. Bu düşüşün sektörde bir sorun olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti; ?İhracatta artış sürüyor ama sanayiye aktarılan sütte 7 ay boyunca bir gerileme görüldü. Süt ve süt ürünleri ihracatı Temmuz ayında yüzde 5,4 artarak 28 milyon dolardan 29,5 milyon dolara yükseldi. Ocak-Temmuz döneminde süt ve süt ürünleri ihracatı yüzde 4,2 artarak 189,9 milyon dolardan 196,9 milyon dolara çıktı. 

Sütte üretici fiyatlarının yetersiz olması sanayiye aktarılan sütü de olumsuz etkiliyor. Şu anda 1 lira 14 kuruş olan ortalama çiğ süt alım fiyatı, bazı yerlerde 93 kuruşa kadar iniyor. Yem fiyatları ortalama 1 lira 8 kuruş. Bu fiyatlarla üretim yapılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması mümkün değildir. Üreticimiz, bazı bölgelerde 1 kilogram süt satıp bir kilogram yem bile alamıyor. Parite hızla 1 kilogram süt 1,5 kilogram yeme yükseltilmelidir. 1 lira 8 kuruş yem fiyatı varsa 1/1,5 paritesiyle çiğ süt fiyatı 1 lira 62 kuruş olmalı. Oysa fiyat 1 lira 14 kuruş düzeyinde. Buna göre, çiğ süt fiyatı olması gerekenden 48 kuruş, oransal olarak da yüzde 29,6 daha düşüktür.?

Bayraktar, üreticinin bu şartlarda üretimde kalmasının zor olduğunu bildirerek, ?sorunun çözümü için derhal, çiğ süt fiyatları tekrar gözden geçirilmeli ve makul düzeylere çıkarılmalıdır? dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER