BELGELERDE TİCARİ SİCİL NUMARASI YAZMA ZORUNLULUĞU

GÜNDEM 1.01.2014 13:44:12 0
BELGELERDE TİCARİ SİCİL NUMARASI YAZMA ZORUNLULUĞU

 Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır. Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarası, ticaret ünvanı, işletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilir.

Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayımlanır. Bu sitede ayrıca, anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, limited şirketlerde müdürlerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı yayımlanır.hükmü yer almaktadır. 

Diğer taraftan aynı Kanunun 1534 üncü maddesinin beşinci fıkrasında ise yukarıda değinilen düzenlemenin 01 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.Yukarıdaki madde metnine göre fatura ve benzeri belgelerde VUK’a göre zorunlu bilgilere ek olarak; 

1) İnternet Sitesi Kurma Mecburiyetinde OLMAYANLARIN

Fatura ve Fatura Yerine Geçen Belgelerinde Gösterilmesi Gereken 

Bilgiler:

* Ticaret Sicil Numarası,

* Ticaret Unvanı,

* İşletmenin Merkez Adresi.

2) İnternet Sitesi Kurma Mecburiyetinde OLANLARIN

Fatura veFaturaYerine GeçenBelgelerinde Gösterilmesi Gereken Bilgiler :

(Bağımsız Denetime Tabi Olanların internet Sitesi Kurmak Zorundadır.)

* Ticaret Sicil Numarası,

* Ticaret Unvanı,

* İşletmenin Merkez Adresi,

* Tescil Edilmiş İnternet Sitesi Adresi. 

3)  İnternet Sitesi Kurmak Zorunda Olanlar İçin İnternet Sitesinde Yayınlanması Gereken Bilgiler: 

*Ticaret Sicil Numarası,

*Ticaret Unvanı,

* İşletmenin Merkez Adresi,

*Tescil Edilmiş İnternet Sitesi Adresi. 

• ANONİM ŞİRKETLERDE 

(Yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adları ve soyadları, taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı),

• LİMİTED ŞİRKETLERDE (Müdürlerin adları ve soyadları, taahhüt edilen ve 

ödenen sermaye miktarı)

• ESHAMLI KOMANDİT ŞİRKETLERDE 

(Yöneticilerin adları ve soyadları,taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı)

Tacirler tarafından düzenlenen faturaların, perakende satış vesikalarının (perakende satış fişleri, makineli kasaların kayıt ruloları, giriş ve yolcu taşıma biletleri), gider pusulalarının, müstahsil makbuzların, ücret bordroları, banka dekontları, tahsilat veya tediye makbuzlarında da yukarıdaki bilgiler yer alacaktır.

01 Ocak 2014 tarihi öncesinde bastırılan belgelerin bu tarih sonrasında da kullanılması halinde, bu belgelerde anılan bilgilerin gösterilmesi, bilgileri içerecek şekilde hazırlanan kaşelerin bu belgelere vurulması veya basılı sticker (etiket)  yapıştırılması suretiyle sağlanabilir. Yazar kasalardan alınan perakende satış fişlerinde madde kapsamındaki bilgilere yer verilmesini teminen gerekli program değişikliklerini yaptırmaları gerekir, program değişikliğine gidilinceye kadar bilgileri içerecek kaşeyi fişlerin önüne veya arkasına vurabilirler.

Ayrıca, ticaret sicil müdürlüklerince kendilerine MERSİS numarası verilen tacirler, ticaret sicili numarası yerine bu numarayı, verilmeyenler de ticaret sicili numaralarını ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde göstereceklerdir.

1 Ocak 2014 tarihi ve sonrasında kullanacakları belgeleri bastırırken bu belgelerde, ticaret unvanının, MERSİS numarasının (MERSİS numarası verilmeyenler ticaret sicili numarasının) ve ticari işletmenin merkezinin (bağımsız denetime tabi tacirler bu bilgilere ek olarak internet sitesi adresi) gösterilmesine dikkat etmeleri, 1 Ocak 2014 tarihi öncesinde bastırılan belgelerin bu tarih sonrasında da kullanılması halinde, bu belgelerde de anılan bilgilerin gösterilmesini MERSİS numarası aşağıdaki linkten sorgulanmaktadır.

http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/Mersis/%C5%9EirketSorgulama/tabid/64/ctl/DistuzelKisilikArama/mid/407/Default.aspx

NOT : Esnaf işletmesi ile ticari işletme arasındaki sınırı belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna bırakılmıştır. Yürürlükte 18/06/2007 tarihli ve 2007/12362 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği;

Vergi Usul Kanunu (VUK)’un 177’nci maddesinin,

• 1 ve 3 numaralı bentlerinde yazılı parasal limitlerin yarısını,

• 2 numaralı bendinde yazılı parasal limitlerin tamamını,

aşmayanlar esnaf ve sanatkar sayılmaktadır.

Sonuç olarak esnaf işletmesi sınırları içinde olan yanı İşletme Defteri tutanlar haricindekiler Türk Ticaret Kanunu gereği Tacir olarak nitelendirilmektedir. Tacirler 1 Ocak 2014 tarihi itibari ile Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilmesi gerekmektedir. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler için halinde 2014 yılı için 2.240 TL idari para cezası uygulanacaktır.

- Serbest Meslek Erbapları tacir olmadıkları için düzenledikleri Serbest Meslek Makbuzlarında TTK 3 9/2. madde hükmü uygulanmaz. VUK hükümleri uygulanmasına devam olunur.

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor