Depreme dayanıksız Kamu Binalarının durumu ne olacak ?

GÜNDEM 14.11.2014 11:17:33 0
Depreme dayanıksız Kamu Binalarının durumu ne olacak ?

 Besni’de de bunun farklı olduğunu sanmıyorum!

Emniyet Binası (yıkıldı), Kültür Sitesi (Kısmen Boşaltıldı), Eski ortaokul binası (yıkıldı), Cumhuriyet Okulu (yıkıldı), PTT Binası (güçlendirildi), eski askerlik şubesi binası (Benispor binası-yıkıldı)...

Görünen o ki Besni’de de sayı epeyce fazla gibi…

İçinde hizmet yada eğitim verilen ve yıkılması yada güçlendirilmesi gereken başka kamu binaları,  okullar var mı biz bilmiyoruz…?

Dayanıksız ise bu binalar mutlaka bir an önce yıkılmalı…

Ama, yerine yapılacak binalar da bir an önce yapılmalı.

Misal mi?

Emniyet Binası yıkılalı 3 ay olmuş hala bir çalışma yok!


OSB’deki sorunlar…

Memleketin uzun vadede çözülmesi gereken en önemli sorunlarının başında bana göre OSB’de ki sorunlar geliyor. 

Tabi şu anda altyapının yapılıyor olması OSB’de bir nebze olsun yol katedildiğini gösteriyor.

2005 yılında OSB kurulduğundan beri düzgün çalışan bir fabrika kurulamadı. 

Merinos’un kurduğu iplik fabrikası tabi yeni ve uzun vadede Besni’ye çok büyük katkılar sunacağına ve başka yatırımcıları da cezbedeceğine inanıyoruz.

Son 10 yılda gelen müteşebbisler Besni OSB’de teşvikten yararlanmalarına rağmen tutunamadılar. Bu da Besni’de ekonomi ve istihdam açısında büyük kayıplar oluşturdu. 1990’ların başından beri Besni’nin atardamarlarından birisi olan BETAŞ’ın kapanması da son darbeyi vurdu diyebiliriz.

Geçtiğimiz son 3-4 yılda açılan ve kapanan birkaç fabrika var. Dahası Fabrika kurmak için arsa talep edilen ve tahsisi yapılan birçok parsel var. Bunların bir kısmı inşaata başlamış ve yarım bırakmış, bir kısmı da hiç inşaata başlamamış..!

Yatırım yapma şartıyla verilen bu arsalar Kamunun devletin malıdır, eğer yatırım yaparsan fabrikan çalıştığı sürece kullanabilirsin… Yoksa ömür boyu senin olacak diye bir kural yok bildiğim kadarıyla!

Yatırımın yapmayacaksan ya da yapıp da işi bıraktığın zaman iade edeceksin ki başka yatırımcılar gelsin buralarda iş kursun istihdam sağlasın ekonomiye katkı sunsun.

Hal böyle iken Besni OSB’de tahsis edilen ve yatırım yapılmayan arsaların hala iade edilmediğini duyuyoruz. Bu da yeni gelecek yatırımcıların önünü tıkadığı gibi, OSB açısından da iyi bir imaj oluşturmuyor. Bu durum gelecek yatırımcının kararında da oldukça etkili oluyor. 

Bir sürü boş fabrikanın olduğu bir yere yatırımcı neden gelsin ki?

O yüzden bu parsellerin iade işi bir an önce halledilmeli ve gelecek sağlam yatırımcıya, her şeyiyle hazır yerler gösterilmelidir.

Bunun bir an önce çözülmesi, memleketten göç başta olmak üzere, istihdam, ekonomi gibi birçok alanda sorunu kökten çözmek demektir.

 

2. ETAP TOKİ SOKAK AYDINLATMASI MAĞDURU

2. ETAP TOKİ konutlarının elektrik aydınlatma sorunu var. Herhalde site olup olmamakla ilgili bir konu. Ama ne olursa olsun burada yaşayan vatandaşları hiçbir kurumun karanlıkta bırakmaya hakkı yok.
Hem aydınlatma nedir ki!
Parasını zaten Devlet (hazine) öderken, bu işgüzarlık niye?
Buranın sakinleri zaten TOKİ’den zamanında büyük darbe yedi…

Besni’nin ilk Ortaokulu ve kazandırdıkları…

Yaşımız çok genç bilemiyoruz, ama Besni’nin ilk ortaokulunda okuyup memleketine ülkesine faydalı olmak için yaşamış yüzlerce, binlerce insan -belki çoğu şimdi aramızda yoklar-, o gün bir meşale yakmışlardı.
Cumhuriyetin değerlerine sımsıkı bağlı olan Besni’de, ülkesi için çırpınan yürekler, taş bir binada yetişip, çok değerli bir miras bıraktılar gelecek nesillere…
Besni Ortaokulunun ilk müdürü ve Besnili olmadığı halde bir Besni kitabı yazacak kadar Besnili olan Salih San ve dönemin kaymakamı Muzaffer Tanrıöver o günlerde çimentosuna, harcına, taşına emek veren tüm büyüklerimizi minnetle yâd ediyor, ebediyete intikal edenleri şükranla anıyoruz…
Besni ortaokulu bu memlekete çok şey katmıştı...










 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor