DSİ Genel Müdürü Acu, Çetintepe Barajında İncelemelerde Bulundu

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Çetintepe Barajında incelemelerde bulundu.

GÜNDEM 10.07.2018 16:05:24 0
DSİ Genel Müdürü Acu, Çetintepe Barajında İncelemelerde Bulundu

Genel Müdür Acu´ya Genel Müdür Yardımcısı Mevlüt Aydın, Proje ve İnşaat Dairesi Başkanı, Mehmet Alp, DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürü Sadullah Seven, İçmesuyu Dairesi Başkan Yardımcısı Uğur Dal ve Barajlar ve Hidroelektrik Santralleri Dairesi Başkan Yardımcısı Semih Vural ile eşlik ettiler.
Gaziantep Programının ardından Adıyaman´a geçen DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Adıyaman Çetintepe Barajı inşaat çalışmalarının koordine edildiği şantiyeyi ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Şantiyenin ardından Baraj inşaat sahasında incelemelerde bulunan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, yaptığı açıklamada,
?´Bugün ekibimiz ile birlikte ilk olarak Türkiye´nin en büyük 2. İçmesuyu projesi olan Gaziantep Düzbağİçmesuyu İsale Hattında incelemelerde bulunduk ve ardından Adıyaman´da inşa edilen Çetintepe Barajı inşaatımızda incelemelerde bulunduk. Çetintepe Barajı, Adıyaman- Gölbaşı İlçesi sınırlarında Göksu ve Kapıdere Çayı´nın birleşim yerinin menbasında bulunan Göksu Çayı üzerinde inşa ediliyor. Temelden 116 metre yüksekliğinde tesis edilen baraj 460 milyon m³ su depolama kapasitesine sahip bulunuyor.
Çetintepe Barajı inşaatı kapsamında batardolar, derivasyon tüneli ve dolusavak imalatlarının büyük bir kısmı tamamlanmış olup, gövde dolgu çalışmaları devam etmektedir. Projenin tamamlanmasıyla Adıyaman-Göksu ve Gaziantep-Araban´da toplam 607 bin 670 dekar zirai arazi modern sulama sistemine kavuşacaktır.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak Adıyaman ilimizde yaptığımız yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu´nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen ?GÖLSU? projelerinden Adıyaman ilimizde nasibini aldı"dedi.
Adıyaman´ın içmesuyu meselesini kökünden çözdüklerini vurgulayan Acu, şunları kaydetti:
"Adıyaman şehir merkezi ve Çelikhan ilçesine Havşari, Çokpınar, Mir ve Balıksırtı kaynaklarından içmesuyu sağladık. Böylece şehrin 2040 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını karşıladık. Adıyaman´da Kâhta Menzil Barajı ve Hasancık Göleti yenilemesini tamamladık. Bu iki tesisle 3.060 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Adıyaman´da kalkınmayı hızlandıracak, il´de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 10 baraj ve 1 gölet daha inşa ediyoruz.
Bölge için büyük önem arz eden 116 metre yüksekliğindeki, 460 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip olacak Çetintepe Barajı inşaatı devam eden barajlardan bir tanesidir. Bu baraj ülkemizin de sayılı barajlarındandır. Projenin hayata geçmesiyle birlikte Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş´ta toplam 607.670 dekar araziyi sulayacağız ve bölgeye bereket gelecek. Sulama alanının 293.020 dekarı Adıyaman ili sınırları içerisindedir. Adıyaman´da yapacağımız daha çok iş var. Onlardan biri de 124 metre yüksekliğindeki dev Koçali Barajı ve HES´dir. 187.080 dekar araziyi sulayacak baraj ile aynı zamanda yıllık 107 milyon kiloWatt.saat enerji üreteceğiz. Bu baraj ayrıca Adıyaman´ın 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılayacaktır. Adıyaman´a dev bir baraj daha kazandırıyoruz. Sulama maksatlı olarak inşa edilen 80,5 metre yüksekliğindeki Gömükan Barajı´ndan cazibeli olarak 72.610 dekar zirai arazi sulanmasını sağlayacağız. Aynı zamanda olası kurak dönemlerde Çamgazi Barajı takviye edilecektir"
Toprakları sulamaya açtıklarını dile getiren Acu, "2003 yılından bugüne kadar tamamlanan sulama tesisleri ile toplam 111.120 dekar zirai arazi sulamaya açılmıştır. Böylece çiftçilerimize yıllık 44 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Adıyamanlı çiftçilerimizin hasretle beklediği Çamgazi Sulaması ve Derivasyon Tesisleri ve Samsat Pompaj Sulaması 1. Kısım´ı tamamlayarak vatandaşlarımızın istifadesine sunduk. Ayrıca bu sulama tesislerinin enerji giderini karşılamak maksadıyla 2 MW kurulu gücündeki Güneş Enerjisi Santralini kurduk. İnşaat çalışmaları devam eden sulama tesisleriyle 22.015 dekar arazi daha sulanacaktır. Son 15 yılda Adıyaman´da tamamladığımız 42 adet dere ıslahı ile; Adıyaman şehir merkezi, 41 yerleşim yeri ve 6.790 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. 3 adet dere ıslah çalışmamızda hızla devam etmektedir. İnşaatı devam eden bu tesislerden biri de şehir merkezini taşkınlardan koruyacak ve şehrin çehresini değiştirecek Vadiyaman Projesidir? dedi.
? B.E.Haber Merkezi


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 15.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 11.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor