Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Erdemoğlu´ndan 3.6 Milyarlık Yatırım SASA TÜRKİYE´Yİ UÇURACAK

Sasa´yı Dünya devi yapmak için emin adımlarla ilerleyen Erdemoğlu Holding 2 Milyarlık yatırımı 3.6 milyar Dolara çıkartacak. Hatay Dörtyol´a yapılması planlanan yatırım ile Sasa Polyester´in kullandığı ana hammadde olan PTA, MEG ve Polimer üretilecek. Tes

GÜNDEM 20.06.2017 00:22:28 0
Erdemoğlu´ndan 3.6 Milyarlık Yatırım SASA TÜRKİYE´Yİ UÇURACAK

Sasa´yı Dünya devi yapmak için emin adımlarla ilerleyen Erdemoğlu Holding 2 Milyarlık yatırımı 3.6 milyar Dolara çıkartacak. Hatay Dörtyol´a yapılması planlanan yatırım ile Sasa Polyester´in kullandığı ana hammadde olan PTA, MEG ve Polimer üretilecek. Tesisin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak.

Erdemoğlu Holding Sasa´ya yapacağı yatırımı 2 milyardan 3.6 Milyar Dolara çıkarıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın geçtiğimiz hafta Medya gruplarına verdiği iftarda Ekonomideki büyümeyle endeksli isim vermeden müjdelediği dev yatırımı Hürriyet gazetesinden ekonomi yazarı Vahap Munyar dünkü köşe yazısında paylaştı.

Munyar, "Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüye çıktı. Erdoğan, medyanın geçmişi ve bugününü değerlendirdiği konuşmasının sonuna doğru, o günkü görüşmelerinden birini aktardı:

- Bugün bir vatandaş benimle görüşmeye geldi. Bir fabrika satın almış. 3.5 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyormuş. Bana, ?Yeni fabrikamızın açılışını siz yapar mısınız?? diye sordu. Tabi, bu soru beni uçuruyor...

Ardından söz konusu yatırımcıya verdiği yanıtı paylaştı:

- Gökten ne yağar ki, yer kabul etmez..." dediğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın açılışını yapacağı dev tesisle ilgili Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu ile yaptığı görüşmeyi yazan Munyar´ın köşe yazısı şöyle:

 ?Vatandaş 3.5 milyar dolarlık yatırım

Yapacak açılışı bana yaptıracak?

Önceki akşam İstanbul Tarabya´daki Cumhurbaşkanlığı Huber Köşkü... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan´ın medya gruplarının sahipleri, genel yayın yönetmenleri, köşe yazarları, TV program yapımcı ve sunucularından oluşan ekiple iftarı var.

Oruçlar açıldı, grup grup akşam namazı kılındı, çaylar içildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüye çıktı. Erdoğan, medyanın geçmişi ve bugününü değerlendirdiği konuşmasının sonuna doğru, o günkü görüşmelerinden birini aktardı:

- Bugün bir vatandaş benimle görüşmeye geldi. Bir fabrika satın almış. 3.5 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyormuş. Bana, ?Yeni fabrikamızın açılışını siz yapar mısınız?? diye sordu. Tabi, bu soru beni uçuruyor...

Ardından söz konusu yatırımcıya verdiği yanıtı paylaştı:

-Gökten ne yağar ki, yer kabul etmez...

Erdoğan, bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 5´lik büyümeyi anımsatıp, sürdürdü:

-Ekonomide ciddi bir sıçrama yaşıyoruz. İhracatın bu yıl 155 milyar doları aşacağının işaretleri var. 2017 çok farklı olacak.

2023 hedeflerine işaret etti:

-155 milyar dolarlık ihracat bize yetmez. 2023 hedeflerimiz çok büyük. O hedefler için koşuyoruz, koşturuyoruz.

Bu noktada medyaya şu mesajı verdi:

-Morallerin yüksek tutulması sizlerle olacak. Eğer siz teşvik ederseniz, herkes işine daha farklı sarılır.

Konuşmanın bitiminde anons yapıldı:

-Sayın Cumhurbaşkanımız sizlerle tek tek vedalaşacak.

Sıra bana geldiğinde Cumhurbaşkanı´na sordum:

-3.5 milyar dolarlık yatırım yapacak şirket hangisi?

-Senden önce Sabah´ın yazarı Şelale Kadak da beni çok sıkıştırdı. Şimdi adını vermem doğru olmaz. Erken duyurmuş olmayalım, önüne pürüz çıkmasın.

Söz verdim:

-Kendilerinden izin almadan yazmam efendim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün öğlenden sonra Türkiye İhracatçılar Meclisi´nin (TİM) genel kuruluna katılmıştı. Huber Köşkü´nden çıkar çıkmaz genel kurula katılan bazı işadamlarını yokladım, Erdoğan´ın sözünü ettiği yatırımcıyı saptadım:

-Sasa Polyester´in çoğunluk hisselerini Sabancı Holding´ten satın alan Erdemoğlu Holding.

Saat 23.30´da Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu´na mesaj gönderip, sorularımı art arda sıraladım. Erdemoğlu, mesajla yanıt vermek yerine aradı:

-Sasa Polyester´in kullandığı ana hammadde PTA, MEG ve Polimer üretmek üzere büyük bir yatırım planlıyoruz. Biliyorsunuz Sasa, halka açık bir şirket. O nedenle yatırımla ilgili olarak Kamu Aydınlatma Platformu´na bazı açıklamalar yapmıştık.

Telefonu kapattıktan sonra 29 Mayıs 2017´de KAP´a yaptıkları son açıklamayı buldum:

-Şirketimizin ana hammaddesini üretmek üzere planladığımız yatırımın büyüklüğünü 2 milyar dolardan 3.6 milyar dolara, yatırım süresini 6 yıldan 8 yıla çıkarıyoruz.

Dünya halı devi Erdemoğlu Holding, ülkemizdeki büyük grupların bile tempoyu yavaşlattığı bir dönemde 3.6 milyar dolarlık yatırıma soyunarak parmak ısırtıyor...

Erdoğan, ?Bu, beni uçuruyor? demekte haksız mı?

1 Milyar Dolarlık İthalata İlaç Olacak

Erdemoğlu Holding, Sasa Polyester´in hammaddesini üretmek üzere planladığı yatırım için, ?Proje Bazlı Devlet Yardımı? teşviklerinden yararlanmaya dönük hazırlıklarını sürdürüyor. Yeni yatırımla 1 milyar dolarlık ithalata önemli ölçüde fren konulması hedefleniyor.

Dörtyol´da 2.9 Milyon Metrekarelik

Yatırım Arsası İçin Görüşüyor

ERDEMOĞLU Holding´in Sasa Polyester adına KAP´a yaptığı son açıklamada şu bilgi dikkatimi çekti:

Hatay Dörtyol´daki TPAO´ya ait 2.9 milyon metrekarelik arazinin satın alma, kiralama veya tahsisi için Ekonomi Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor.

SASA´yı 2015´te Aldı

ÜRETİM merkezi Gaziantep´te bulunan Merinos Halı´yla tanınan Erdemoğlu Holding, Sasa´nın yüzde 51´ini 102 milyon dolara 2015 yılı başında satın aldı. Halka açık olan şirketteki hisse oranı Mayıs 2016´da yüzde 84.8´e çıktı. Böylece Erdemoğlu Holding´in Sasa´ya yatırdığı para 200 milyon dolara yükseldi. Sasa´yı büyütmek üzere 200 milyon dolarlık yatırıma başlayan İbrahim Erdemoğlu, şirketin cirosunun 2019´da 1 milyar dolara ulaşmasını hedefliyor.

 


Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER