Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan : ‘50 yıldır Türkiye’yi hangi gerekçelerle beklettiniz’

GÜNDEM 9.03.2013 10:40:08 0
Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan : ‘50 yıldır Türkiye’yi hangi gerekçelerle beklettiniz’

 

Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Avrupa Birliği Aday Ülkelerin Parlamenterlerinin ve aralarında Türkiye’ninde bulunduğu diğer ülkelerin gözlemcileri’ ninde büyük ilgi gösterdiği Avrupa Birliği Enerji Politikaları ve Aday Ülkelere Etkileri konulu toplantıda Türkiye’nin Enerji Politikaları, Stratejileri ve yatırımları üzerine Ülkemizi temsilen konuşma yaptı. Toplantıda Avrupa Birliğine hangi gerekçelerle Türkiye’yi 50 yıldır haksız yere beklettiniz diyen Gaziantep Milletvekilimiz Mehmet Erdoğan’a Panel Moderatörü Slovenya Temsilcisi Jelko Kacin; Avrupa Birliğinin Türkiye’ye Hipokrasi (iki yüzlülük) yaptığını söyleyerek itirafta bulundu.

Ülkemizde enerji alanında hızlı talep artışı görüldüğünü, özellikle yenilenebilir enerji alanında yerli kaynak kullanımının yaygınlaştırılmasının ve desteklenmesi gerekliliğinin enerji sektörümüz için çok önemli olduğunu belirtti. Elektrik piyasamızın dünyanın en hızlı gelişen piyasalarından biri olup; elektrik sektöründe pek çok yatırım imkânına sahip olduğunu Türkiye olarak Avrupa’nın 6. dünyanın 16. büyük ekonomisine sahip olması nedeniyle Dünyada doğrudan yabancı yatırım yapılabilir cazip ülkeler arasında en başta geldiğini söyledi.

Türkiye olarak dinamik ekonomimizle küresel mali krizin ardından hızlı bir toparlanma gösterdiğimizi 2010 yılında %8,9, 2011 yılında %8,5 büyüme kaydettiğimizi Ekonomik büyümeye paralel olarak elektrik talebinin 2010 yılında OECD ülkeleri arasında elektrik talebinde en yüksek oranda artışla (%8,4) olduğunu, 2011 yılında elektrik talebinin ise %9 arttığına, ekonomik büyüme hızının 2012 yılında %3,2 olarak gerçekleşmiş olup, 2012 yılında elektrik talebindeki artışın %5,1 olduğuna dikkat çekti.

Ülkemizdeki yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesi ve artan ekipman ihtiyacının yerli üretimle karşılanmasına yönelik önemli düzenlemeler yapıldığına bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine yönelik kw saat başına verilen fiyat desteğine ilave olarak yerli ekipman kullanılması durumunda ilave fiyat desteği verildiğini yine enerji sektörünün ihtiyacı olan enerji ekipmanlarının Ülkemizde üretimin hedeflendiğini ve bu kapsamda AR-GE faaliyetlerinin desteklendiğini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminde yerli ekipman kullanılmasının enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak önemli bir adım olacağını belirtti.

Türkiye olarak, 2023 yılına kadar elektrik miksinde nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payının en az %5 olmasının hedeflendiği Türkiye’de nükleer enerji santrali kurmak isteyen ülkeler ile ilk aşamada hükümetler arası antlaşma müzakere edilmekte olup, anlaşma sağlandığı takdirde söz konusu ülke yatırımcıları tarafından Türkiye’de nükleer enerji alanında yatırım yapılmasının mümkün olduğunu dile getirdi.

Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Teşvik Uygulamalarıyla büyük ölçekli yatırımların teşviki ve stratejik yatırımların teşvikinin sağlandığı, genel teşvik başlığında KDV istisnası ve gümrük muafiyeti, büyük ölçekli yatırımlarda bu iki muafiyete ek olarak vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ve yatırım yeri tahsisi, bölgesel teşvik uygulamalarında büyük ölçekli yatırımların desteklerine ek olarak faiz desteği ve son olarak stratejik yatırımlarda bunların tamamına ek olarak yatırım yapılan ilden bağımsız olarak değerlendirme imkanı getirildiğini, Ülkemizin, önemli bölgesel petrol ve doğal gaz projelerinde öncü rol oynamakta olduğunu gerek ulusal arz güvenliğimizin sağlanması gerek bölgesel ve küresel arz güvenliğimize katkı sağlanmasına yönelik her türlü projeleri desteklediğimizi bu kapsamda geliştirilen ve geliştirilmekte olan uluslararası projelerde önemli rol üstlendiğini belirtti. Bu projelerin ve yeni yabancı yatırımları çekecek teşvik sisteminin, cari açığın azaltılmasını sağlayacağını, yüksek istihdam, düşük cari açık ve ılımlı yatırım ortamı ile Türkiye’nin rekabet gücünün artacağını söyledi.

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor