Kamu Binaları ve Konutlar Depreme ne kadar dayanıklı?

Samsat´ta yaşanan depremin artçıları devam ederken, çok daha büyük bir deprem beklenilen Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan Besni´de, Kamu binaları ve konutlar depreme ne kadar dayanıklı? 5.5´lik Samsat depremi bölgemiz için bir uyarıydı ancak kula

GÜNDEM 10.03.2017 11:00:10 0
Kamu Binaları ve Konutlar Depreme ne kadar dayanıklı?

1900 konutun 1000´i ağır hasarlı!

Geçtiğimiz hafta Samsat´ta meydana gelen deprem, bölgemizin deprem konusunda ne kadar hassas olduğunu 5.5 şiddetinde yeniden biz hatırlattı. Ardından bu güne kadar çeşitli büyüklüklerde binin üzerinden artçı sarsıntı yaşandı.

Samsat merkez ve köylerindeki 1900 konutun 1000´inde ağır hasar bulunuyor.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Samsat´ta meydana gelen depremle ilgili, ?Samsat´ta toplam bin 900 civarında hane var. Samsat ve 16 köyünde bu bin 900 hanenin şu ana kadar tespit edilen binden fazla hanede ağır hasar meydana gelmiş vaziyette. 400´den fazla evde de hafif hasar meydana gelmiş durumda. 22 tane konut ise tam manasıyla yıkılmış durumda.? dedi geçen hafta?

Aslında Konut yapısı bakımından Besni ve köyleri Samsat´tan çok farklı değil.

Deprem bizi kendimize getirdi mi?

Çevre illerde olduğu gibi Besni´de de korkuya neden olan deprem, acaba Besni´de konut ve resmi binaların yaşanacak büyük bir depreme ne kadar dayanıklı olduğu sorusunu akla getirdi?

Bingöl´den Kahramanmaraş´a uzanan 600 km. uzunluğundaki Doğu Anadolu Fayı hattının kıyısında bulunan Besni büyük bir depreme ne kadar hazırlıklı!

150 yıldır büyük bir depremin meydana gelmediği bu fay hattında geçtiğimiz hafta meydana gelen 5.5´lik bir deprem bizi kendimize getirdi mi?

Kentsel dönüşüm ile Besni´de depreme dayanıksız binaların dönüşümü konusunda acaba bir çalışma var mı?

Kamu binalarının durumu nedir? Bilinen örnekler; Eski Kültür sitesi (Halk Eğitim Binası), İmam Hatip Lisesi eski ve çürük olması nedeniyle boşaltılan resmi kurumlar. Peki bunların haricinde diğer kamu binalarının ya da okulların depreme dayanıklılık durumu nedir?

Kentsel dönüşüm ne oldu?

Yeni deprem yönetmeliği ile geçtiğimiz yıllarda tüm kamu binalarına deprem testleri uygulanmış olmalı. Devlet hangi binanın depreme dayanıklı hangisinin dayanıksız olduğunu biliyor. Peki güçlendirme ya da yenileme konusunda çalışma var mı?

Besni Belediyesi Gaziantep Caddesindeki 2 ada da Kentsel dönüşüm başlatmıştı. 2 yıldan fazla oldu kararın kamuoyuna açıklanmasının ardından hala bir gelişme yoktur.

Bu ve depreme dayanıksız konutlarla ilgili kentsel dönüşüm noktasında Belediye´nin ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Besni´de yaptığı çalışmalar nelerdir.

Vatandaş kentsel dönüşümü ne kadar biliyor ve bunun için ne yapmalı?

Samsat depremi gösterdi ki, Doğu Anadolu Fay hattı yakın bir zaman da yeniden harekete geçecek ve bundan Besni´nin kaçmasının yolu yok! Bir an önce bu konularda yetkililerin çalışma başlatması vatandaşın da bir an öce kentsel dönüşüme girmesinin zamanı değil mi?

 


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor