Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

TUTDERE: TÜTÜN MAĞDURU ADIYAMAN, KENEVİR İÇİN İZİN İSTİYOR

TBMM Katip Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Adıyaman´da kenevir üretimi konusunu meclise taşıdı. Milletvekili Tutdere burada yaptığı açıklamada; ?Ekonomisi tarıma dayalı Güneydoğu Anadolu Bölgesinden bir veya birkaç ilin kenevir

GÜNDEM 25.12.2020 10:35:14 0
TUTDERE: TÜTÜN MAĞDURU ADIYAMAN, KENEVİR İÇİN İZİN İSTİYOR

TBMM Katip Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere ?Kenevir? konusunu bir kez daha meclise taşıdı.

Tutdere, burada yaptığı konuşmasında, en çok göç veren, özellikle mevsimlik tarım işçiliğinin yaygın olduğu ve mevsimlik tarım işçiliği nedeniyle ´ırgatlık yolunda´ pek çok canını yitiren Adıyaman´ın kenevir yetiştirilen iller arasına alınması gerektiğini belirterek, Adıyaman kamuoyunun beklentisi ve talebi bu yönde olduğunu kaydetti.

Ülke ekonomisine getirisi çok yüksek

 Türkiye´de kenevir yetiştiriciliğinin izne tabi olduğunu ve bakanlık tarafından yönetmelikle belirlenen iller dışında kenevir yetiştiriciliğinin yasal olarak yapılamadığını ifade eden Tutdere, şunları ifade etti; ?12/6/1933 tarihli ve 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi  Hakkında Kanunun 23. maddesi ile Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmeliğin 5. Maddesi uyarınca ülkemizde izinli kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilmektedir. Yönetmelikte belirtilen yerler dışında üretim yapılamamaktadır. Bilindiği üzere kenevir, ilaç yapımı (medikal), kâğıt yapımı, yakıt yapımı, kumaş yapımı, otomotiv sektörü ve kozmetik ürünleri başta olmak üzere pek çok alanda kullanılıyor. Liflerinin dayanıklı ve oldukça uzun olması nedeniyle çuval, halat çanta, ağ yapımı vb. alanlarda da sıklıkla tercih ediliyor. Endüstriyel kullanım alanı başta olmak üzere pek çok kullanım alanı bulunan kenevirin ülke ekonomisine getirisi de oldukça yüksek düzeydedir?

Güneydoğu´dan bir tek ile izin verilmemiş olması büyük eksikliktir

 Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izin verilen iller arasında Güneydoğu´dan bir ilin olmamasını eleştiren Tutdere, "Yönetmelikle belirlenen illerin sayısına bakıldığında üretim izni verilen mahallerin yeterli olmadığı göze çarpmaktadır. Özellikle, ekonomisi tarıma dayalı Güneydoğu Anadolu Bölgesinden bir veya birkaç ilin izin verilen mahaller arasında bulunmuyor olması başka bir eksiklik olarak göze çarpmaktadır. Bilindiği gibi Güneydoğu Anadolu bölgesi en çok göç veren, özellikle mevsimlik tarım işçiliğinin yaygın olduğu ve mevsimlik tarım işçiliği nedeniyle ?ırgatlık yolunda´ pek çok yurttaşımızı da kaybettiğimiz bir bölgedir.? dedi.

Tütün mağduru Adıyaman, kenevir için izin istiyor

 Tutdere, son yıllarda iktidarın tütün politikası nedeniyle Adıyaman´ın başta olmak üzere pek çok ilde tütün üreticilerinin yasaklar ve yaptırımlar nedeniyle büyük mağduriyetler yaşadığının altını çizerek, şöyle devam etti; ?Özellikle Adıyaman´da son yasal düzenlemelerden sonra tütün üretiminin her geçen gün daha da azalıyor olması, üreticilerimizin mevcut yasal düzenlemelerle birlikte girmiş oldukları çıkmaz ve mağduriyetlerin bir nebze olsun giderilebilmesi adına Adıyaman ve ilçelerinin de ?İzinli Kenevir Yetiştiriciliği´ yapılan bölgeler arasına alınması gerekmektedir. Adıyaman kamuoyunun talep ve beklentisi de bu yöndedir. Bu sayede hem iktidarın tütün politikası nedeniyle mağdur olan Adıyamanlı üreticilerin ve bölge halkının mağduriyetleri giderilmiş, hem de Adıyaman´ın ülke ekonomisine sağladığı katkı arttırılmış olacaktır."

Tutdere, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin yanıtlaması istemiyle şu sorulara yer verdi; ?Adıyaman kamuoyunun talep ve beklentisi doğrultusunda, ´izinli kenevir yetiştiriciliği´ yapılan iller arasına Adıyaman ve ilçelerinin eklenmesi için herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Adıyamanlı üreticilerin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi ve Adıyaman´ın ülke ekonomisine sağladığı katkıların arttırılması için Adıyaman ve ilçelerini ´izinli kenevir yetiştiriciliği´ yapılan iller arasına alacak mısınız? Ne zaman alacaksınız?? diye sordu.

Bakanlığın cevabı geldiğinde kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Tutdere, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.


Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER