HÜSEYİN ÖZGÜLER


BAYRAMDA BULUŞALIM

.


Bir Besni vardı, bir tarafı Toroslara karlı dağlara bakan diğer tarafı üzüm bağlarına bakan, bir ATATÜRK caddesi vardı sıra sıra dükkânları olan berberler, fırıncılar, bakkallar, kasaplar, terziler sabah erkenden dükkânlarını açar hayat güneş doğmadan başlardı bu güzelim şehirde.
Yetmişli yıllardı, dokumacılık Besni’nin en önemli gelir kaynağı idi mahalle aralarında evlerin alt katlarında bile dokuma tezgâhları vardı. Masıracıları, mekikçileri, ip boyayanları, boyanan ipi terdeklere saranları, hamalları, nakliyecileri ile Besni’yi diri tutan en büyük sektördü dokumacılık yani Besni dokumacılar şehri idi. 
Yetmişlerde Çat mahallesinde bir elektrik santralı vardı, sık sık arıza verir uzun sürelerle dokuma tezgahları çalışmaz elektriğin gelmesini beklerdi, birde değirmen çayında bendin oradaki ağızda elektrik santralı vardı oda çok yetersiz kalıyordu.
Bu sorun Besni’den dışarıya göçü başlattı gidenler gittikleri yerlerde başarılı oldular. Çalıştılar, ürettiler başarılı iş adamları oldular. Ama memleketlerini asla unutmadılar. Gaziantep, İstanbul, Uşak en belirgin en çok göç edilen yerler idi.
Memleketlerini unutmayan anılarını beraberliklerini yaşatmak için bir araya gelen bir kısım Besnililer birleşerek Besni Eğitim Vakfını kurdular ve her yıl Besni’de buluşarak, bir araya gelerek eğitim bayramı adı altında festivaller düzenlediler. Bu yılda yirmi beşincisini kutlayacağız. 
Geçmişte dokuma tezgahlarında işçilik eden, ustalık eden, patronluk eden belli yaşa gelmiş eski dokumacıların sanayideki dükkanlarının yerlerini, çarşıdaki balya bağlayarak dışarılara kilim savan gönderdikleri yazıhanelerini, yazıhanelerinin olduğu pasajları yeniden görmek o günleri tanıdıkları ile yad etmek için Besni’ye gelenlerin bayramıdır eğitim bayramı. 
Türkiye’de seksenlerde bir 12 Eylül darbesi geldi geçti. O yıllarda gözaltına alınan, tutuklanarak bir süre yatıp çıkan öğrencilerin, öğretmenlerin gitmek zorunda kaldığı Besni’de uzun ayrılıklardan sonra özellikle Besni Lisesindeki anılarını tazelemek, eski arkadaşlarını görüp hasret gidermenin adıdır eğitim bayramı.
Besni Lisesinde Arif Doğru’nun, Bedir Sabak’ın, Mehmet Çil’in, Mehmet Sapmaz’ın, Ahmet Süngü’nün, Abdurrahman Akbaba’nın, Ayşe Demirçelik’in ve isimlerini hatırlayamadığım öğretmenlerimizin okulun bahçesinde, okul binasının içinde, koridorlarda çınlayan seslerini yeniden duyar gibi anılarını arayanların o günleri özlemleri gidermek için Besni’ye gelenlerin bayramıdır Eğitim Bayramı.
Bu bayram geçmişin özlemini gidermek, geçmişte yaşadığı mahalleleri görmek, okuduğu okullarını görmek, kaldıysa akrabalarını ziyaret etmek ve eğitim bayramı ile bir ciğer bayramını kutlamanın güzelliklerini yaşamak ve gelecek yıllara bu geleneği aktarmanın adıdır eğitim bayramı.
Haydi bayramda buluşalım, eski dostlarla ciğer bayramı yapalım. Haydi Besni, haydi Besnililer sevginin, hoş görünün uçurtmalarını uçuralım yeryüzünden göklere.

BÖLGE HABERLERİ

Adıyaman'da vatandaşların zorlu pancar toplama yolculuğu

Gerger ilçesinde baharın gelişiyle beraber vatandaşlar pancar toplamaya başladı. Vatandaşların, pancar toplamak için dağı tırmanarak kilometrelerce yürümesi ise dikkat çekti.

BÖLGE HABERLERİ

65 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs Ankara’da yakalandı

65 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs Ankara’da yakalandı

BÖLGE HABERLERİ

kaybolan gencin cesedi bulundu

kaybolan gencin cesedi bulundu

ASAYİŞ

Besni’de trafik kazası

Ali Erdemoğlu Fen Lisesi civarında iki otomobil çarpıştı.