UZM.DR. MUSTAFA TORUN


Brusellozis (Süt Hastalığı)

Brusellozis veya halk arasındaki isimleri ile ?Malta Humması, Süt Hastalığı, Koyun Hastalığı? diye adlandırılan bu hastalık ilk defa 1861 yılında Marston tarafından saptanmış olup, bakteriyi Malta´da Malta Hummasından ölen askerlerde gösteren ise ?Sir Dav


Brusellozis veya halk arasındaki isimleri ile ?Malta Humması, Süt Hastalığı, Koyun Hastalığı? diye adlandırılan bu hastalık ilk defa 1861 yılında Marston tarafından saptanmış olup, bakteriyi Malta´da Malta Hummasından ölen askerlerde gösteren ise ?Sir Davis Bruceu? dur. Hastalık insanlara hayvanlardan (Koyun, keçi, sığır, domuz, köpek, geyik, deve, bufalo, bizon ve bazı vahşi hayvanlar) bulaşan,  tıpta zoonoz olarak adlandırılan, hayvanlardan insana geçen hastalıktır. Bulaş bunların pastörize edilmemiş veya kaynatılmamış süt ve süt ürünleriyle sindirim kanalından ya da gebeliğe ait salgı ve materyallerinden derideki her türlü defektten geçiş ile olur. 

Kaç çeşit Brusella tipi insanlara hastalığı bulaştırır? İsimleri ve kaynak hayvanları belitir misiniz? 

*Brusella melitensis (koyun ve keçiler)                           

*Brusella abortus (sığırlar)

*Brusella suis (Domuzlar, ren geyikleri)

*Brusella kanis (Bazı köpek türleri)

 Brusellozis dünyanın en çok hangi bölgelerinde görülür? 

*Avrupa´nın Akdeniz Ülkeleri

*Asya ve Afrika Ülkeleri (en yoğun Suudi Arabistan)

*Orta ve Güney Amerika ülkeleri ile Hindistan

Türkiye´de en sık hangi illerde görülmüştür?  Seropozitiflik oranı ne kadardır? 

Diyarbakır, Konya ve Antalya´da sık görülmüştür. Türkiye´deki oran %1.8, risk grubundaki mesleklerde % 6 dır. 

Brusellozis meslek hastalığı mıdır? En sık hangi mesleklerde görülür? 

Evet, meslek hastalığıdır.

*Kasaplar ve et ile uğraşan kimseler

*Veterinerler, Brusella laboratuarında çalışanlar

*Mezbaha çalışanları

*Çiftlik ve tarımla uğraşanlar 

Ne gibi bulguları vardır?

Ateş, titreme, üşüme, halsizlik, yorgunluk, kırgınlık, baş, eklem ve kas ağrısı, terleme, kilo kaybı, sinirlilk, karaciğer ve dalak büyümesi, üçte bir olguda kanda beyaz küre (iltihap hücreleri) düşmesi, dörtte birinde de kan sedimantasyonunda yükselme gözlenir.

Tanıya nasıl varırız? 

Kan, kemik iliği ve vücut sıvılarında bakteriyi üretmekle kesin tanı konabilir. Ayrıca hasta kanında veya ondan elde edilen serumda (en güvenileni tüp testidir) antikorları göstermekle tanı konabilir. PCR ve Eliza testleri de tanıda yardımcıdır.

 Tedaviyi nasıl yapalım?

 Dünya Sağlık Örgütünün önerisi doğrultusunda altı haftalık Rifampisin(600-900 mg/gün ağızdan aç karnına) ve Doksisiklin(2x100mg ağızdan) ikili tedavisidir. Ayrıca kemik tutulumlarında Rifampisin yerine Streptomisin verilebilir. Siprofloksasin ve trimetoprim-sülfometaksazol da denenmiştir.

 Nasıl korunalım?

Kaynak hayvanların süt ve süt ürünleri gebelik salgı ve materyalleri ile geçtiğinden, süt ve süt ürünlerini pastörize etmek veya kaynatmak iyi bir çözümdür. Esas korunma enfeksiyonun evcil hayvanlarda yok edilmesi (eradikasyonu) ile olur. 

Yorum Ve Öneri: Geri kalmış ülkeler ve ülkemiz için önemli bir sorun olan ?Brusellozis? oluşturduğu iş, güç ve ekonomik kayıpları, bunun yanında % 2´ye yakın ölüm oranı ile önemli bir hastalıktır. 

GÜNDEM

EKİPLERİMİZLE CANLA BAŞKA ÇALIŞIP MEMLEKETİMİZİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ

GÜNDEM

Gölbaşı’nda öğrenciler ağaç dallarına kuş yuvası astı

Adıyaman’ın Gölbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, ağaçlara kuş yuvası astı.

EĞİTİM

EBA'da "Zenginleştirilmiş Kitap" çalışmaları

Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürlüğünce, dijital teknolojinin kitaplara kattığı bir yenilik olan zenginleştirilmiş kitap çalışmaları, tüm dersleri kapsayacak şekilde hayata geçiriliyor.

GÜNDEM

Emekli maaşına özel çalışma yolda

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren bir açıklama yaptı. Yılmaz, emekliler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından özel bir çalışma yapıldığını duyurdu.