Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

UZM.DR. MUSTAFA TORUN


DİYARBAKIR İLİMİZDEKİ HIV-AİDS SORUNU


Bugünkü yazımda tekrar tekrar üzerine basa basa ?DİYARBAKIRDAKİ HIV-AİDS? olayına dönüp, önce bilgileri yeniden tazeleyerek, yanlışlar ve önerilere geçeceğim. Salgın yaptığı 1980´lerden itibaren milyonlarca insanın ölümüne neden olan 21. Yüzyılın en önemli enfeksiyon hastalıklarından biri olan HIV-AİDS konusunun, Türkiyede Diyarbakır ilinde bir Üniversite hastanesinde yılın son günlerinde büyük bir travmaya neden olması akla, mantığa bilime insan ve hasta haklarına sığmayacağı gibi vicdan sahibi hiçbir insanın göze alamayacağı bir durumdur. Defalarca yazılıp çizildiği gibi HIV/AİDS virüsü RNA virüsü olup son derece dayanaksız bir mini canlıdır. HIV virüsü (Human immundeficency virüs: İnsan immun yetmezlik virüsü) adı ile tanımlanan, insan bağışıklık noksanlığı virüsüdür. AIDS bulaşıcı bir hastalıktır. Etkeni HIV adı verilen virüstür. HIV bağışıklık sistemini etkileyerek vücudun direncini azaltır. 

HIV virüsünün başlıca geçiş yolları şunlardır; korunmasız her türlü cinsel ilişki, HIV yönünden test edilmemiş kan ve kan ürünlerinin kullanılması, ortak enjektör, jilet, makas kullanımı, HIV ile enfekte anneden doğum esnasında bebeğe bulaştır.

Günümüzde tüm kan ve kan ürünleri HIV virüsü yönünden tarandığından kan yolu ile bulaş oldukça nadirdir. Enfekte hastaların enjektörü, iğne, cerrahi aletler, diş hekimliğinde kullanılan aletler, kesici ve delici aletler (jilet, makas vb.) dövme ve akupunktur aletleri ile bulaşması mümkündür. Uyuştucu bağımlılarının ortaklaşa kullandıkları iğne ve enjektör ile bulaşabilir. Günümüzde HIV enfeksiyonunun en önemli ve en sık bulaş yolu her tür korunmasız cinsel ilişkidir. Tüm bulaşların yüzde 80-85´i bu yolla olmaktadır. HIV hastası veya taşıyıcı anneden bebeğine; Gebelik, doğum veya emzirme sırasında bulaşabilir. Tüm bulaşmaların yüzde 5-10´u bu yolla olmaktadır. HIV pozitif kadından doğum esnasında çocuğa HIV´in geçme olasılığı yüzde 30 civarındadır. Gebe kadın eğer tedavi görüyor ise bu oran yüzde 7´e düşmektedir.

SONUÇ VE YORUM

Uzun zamandır Diyarbakır da Enfeksiyon kliniğince izlenip,hastaneye defalarca girip çıkan, bireyleri tedavi edilen nerdeyse virüs sayısı kontrol altına alınan bilinen bir ailenin, nasıl olup ta bu şekilde medyaya yansıyacak derecede sorun olmasını anlamış değiliz.Burada acaba hastanede bölümler arası diyalog ve ilişki kopukmu?

Bu olay dada görüldüğü gibi bir bilim dalı doktorlarının ve personelinin HIV/AİDS´ li hastaya genel ahlak ve tıbbi etiğe sığmayan davranışları izahı yoktur. Sağlık çalışanlarının özlük ve sosyal sorunları varsa örgütlü bir şekilde dile getirilir. Bunun mücadelesi verilir. Bunu herkes anlar. Buradaki olay ise çok farklı ve ön planda iletişim eksikliği, idari sorunlar ve bireycilik ön planda yatıyor gibi geliyor. Zarar gören, mağdur edilen yoksul halk kesimleri oluyor. Asepsi ve antisepsi kurallarına dikkat ederek gerekli müdahalenin yapılması gerekirken bu yapılmamıştır. Eldiven olmaması sanki en önemli çelişki gibi yansımıştır. Şunu özellikle vurgulamak gerekir ki hastaların soyutlanması, damgalanması, teşhir edilmesi affedilemez bir hatadır. Kamu ve Üniversite hastaneleri ile Aile sağlığı merkezleri konuyu içselleştirerek sosyal yönleriyle beraber HIV/AİDS konusunu tekrar gözden geçirmeli öğrenci ve asistanlarına bu konudaki son bilimsel verileri aktarmakla yükümlüdürler.

ASAYİŞ

Adıyaman’da iki otomobil çarpıştı: 12 yaralı

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada, 12 kişi yaralandı.

ASAYİŞ

Besni'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Besni'de otomobil ile hafif ticari aracın çarpışması sonucu 1 kişi yaralandı.

ASAYİŞ

Önce motosikletle ardından ticari araçla çarpışan otomobil ikiye bölündü.

BÖLGE HABERLERİ

İnşaat sahasından elektrik kablosu çalan şahıs suçüstü yakalandı

İnşaat sahasından elektrik kablosu çalan şahıs suçüstü yakalandı