Hasan TURGUT


EMLAK YATIRIMLARINA AYRILAN KAYNAK NASIL ÜRETİME YÖNLENDİRİLEBİLİR?


Tüm Türkiye´de olduğu gibi ilçemizde de vatandaşlar hükümet politikalarının da desteği ile arsa spekülatörlüğüne çok yoğun yatırım yapmakta.
İnsanlar kısa yolda arsa, daire zengini olduğunu ve kazandığını zannediyor. Bu alana yatırılan sermaye gerçekten çok büyük bir miktarda. Vatandaş borçlanarak bugünlerde ikinci, üçüncü, beşinci, onuncu dairesini almaya heves etmekte. Özellikle yurt dışında çalışanlar sürekli ev ve arsaya yatırım yapmaktalar. Emlağa yapılan yatırım ölü yatırımdır.zArsa spekülatörlüğü ile kalkınma olmaz, gerçek refah sağlanamaz.
Hayali zenginler üretiyoruz.
200 bin liralık bir arsa üzerine 5 katlı bir apartman dikilerek daire sahibi olan her bir kişi 200 bin liralık zengin olduğunu zannediyor. Bu şekilde zenginlik, refah olmaz.

Besni kendi vatandaşı gücü ile nasıl kalkınır?

İşte hükümetin de yanlış politikası olan arsa emlak daire spekülasyonu ile zengin olma hevesinden vazgeçip, adeta mevcut iktidarın betonlaşma politikasının da yanlışlığını ortaya koyarak, inşaat sektörüne akan vatandaşın sermaye gücünü üretime dönük yatırımlara yönlendirebilirsek; Besni topyekûn bir kalkınma hamlesi başlatılabilir.
Bu tüm Türkiye´ye de örnek olabilir. Bu aslında mı Türkiye´nin de ekonomik bir çıkmazı, açmazı.
Vatandaş, büyük işadamlarının biraraya gelerek oluşturacakları daha büyük ekonomik güçlerle üretime dönük yatırımlara girebilir ya da geniş halk kitlelerinin katılımıyla ortalama vatandaşın katkı sağlayabileceği bir miktar ile vatandaş ortaklığı ile çok geniş katılımlı bir üretim ortaklığı oluşturulabilir. Böyle bir sinerji oluşturulamaz mı?
Kıraç hiçbir değeri olmayan, çoğu kez de tarıma elverişli topraklar imara açılarak çok kısa sürede betonlanlaşma ile güya emlak zenginleri oluşturuyoruz. Kısa yoldan zengin olduğumuzu zannediyoruz, kendimizi kandırıyoruz. Üretime dönük olmayan yatırım ölü yatırımdır, bunu vatandaşa sabırla anlatarak, toplu ya da tek tek üretime dönük yatırımlara yönelmesini sağlamalıyız.
Devletin de çok ortaklı üretime dönük yatırımlarda önemli destekleri var, tam profesyonel bir yaklaşımla emlağa yönelecek tasarrufları üretime yönlendirirsek ancak o zaman Besni kalkınır. Bu model tüm Türkiye´ye de örnek olabilir.
Tabii ki kolay bir değişim olmayacak bu yönlendirme.Vatandaşın birkaç ya da toplu üretime dönük yatırımları nasıl teşvik edilebilir, nasıl bir sinerji oluşturularak vatandaşın sermaye birikimi emlağa değil de üretime dönük yatırımlara yönlendirilebilir, hep birlikte bu nasıl başarılır, bilemiyorum?
Bu herhalde toplu olarak üretime dönük istihdama yönelik yatırımların vatandaşa anlatılması, kavratılması ile olacak. Bu konuda örnek bir işletme ortaya konularak bir başlangıç yapılabilir.
Vatandaşın büyük çoğunluğunun katkı vereceği sermaye az miktarda da olsa kartopu olur, çığ olur, dağ olur.
Gerçekten bu zamana kadar Besni Yenikent´te toprağa yatırılan sermayeyi bir yeküna vurun, katiriliyonlara varır. İnanın vatandaşın hatırı sayılır bir sermaye birikimi var. Vatandaş artık birinci evi bırakmış ikincisine beşincisine yelteniyor. Vatandaşın çoğu kez de borçlanarak bu kör emlak yatırımlarına yönelmesini durdurmalıyız. Ama nasıl?
Siyasette bile oyunlar, özellikle yerel seçimlerde belediyelerin imar planı değişikliği marifetiyle, arsa spelükatörlüğü becerisi olan kadrolar oluşturmak ve bunlara rant sağlamak şeklinde oynanıyor.
Geçmişte bu konuda sırıtan uygulamalar ve kadrolaşmalar yüzünden AKP ile aynı betonlasma stratejisi izleyen CHP ve kadrosu da ilçemiz özelinde başarılı olamadı, olamıyor, olamayacak.
Muhtemeldir ki hala aynı siyasi kadrolaşma örgütlenme ve imar planı değişikliği ile yandaşa güya kar ettirmek amaçlanıyor.
Sermaye partileri zaten bunu hep yapıyor bundan sonra da yapacak. Ama CHP´nin yerelde ve genelde bu politikadan vazgeçmesi gerekir. Özelde ilçemizde üretime dönük kalkınma modelini düşünmesi ve geliştirmesi gerekir.
Demokrat kesimler artık ekonomide mevcut iktidarın uyguladığı bu emlak spekülatörlüğü, betonlaşma yoluyla kişilere çok büyük "kazanç" sağlama oyunundan vazgeçmeli, toplu hep birlikte üreterek kalkınmanın yollarını aramalı ve uygulamalıdır.
İlçemiz özellikle üretime yönelik tarım kaynaklı çok geniş ve çeşitli potansiyele sahip. Gelin hep birlikte üreterek topluca kalkınmanın yollarını ilçemiz özelinde uygulayalım.
Dilerim dünden bugüne, en kısa sürede hep birlikte bu idealleri bugün olmaz ise bile yakın gelecekte uygularız. Uygulanamaz isek inanın ülke olarak batarız. Gelin ülkede kazanan ilk ilçe biz olalım, biz ilki başaralım.

?Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.?
Mustafa Kemal ATATÜRK

?İmkanın sınırını görmek için, imkansızı denemek lazım.?
Fatih Sultan Mehmet
Çalışmadan, üretmeden yaşayan topluluklar başka milletlere köle olmaya mahkumdur. Vatandaşına istendik refah düzeyi sağlayamaz.

GÜNDEM

Gölbaşı’nda öğrenciler ağaç dallarına kuş yuvası astı

Adıyaman’ın Gölbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, ağaçlara kuş yuvası astı.

EĞİTİM

EBA'da "Zenginleştirilmiş Kitap" çalışmaları

Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürlüğünce, dijital teknolojinin kitaplara kattığı bir yenilik olan zenginleştirilmiş kitap çalışmaları, tüm dersleri kapsayacak şekilde hayata geçiriliyor.

GÜNDEM

Emekli maaşına özel çalışma yolda

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren bir açıklama yaptı. Yılmaz, emekliler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından özel bir çalışma yapıldığını duyurdu.

GÜNDEM

Cemevleriyle ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı

Cemevleriyle ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı