UZM.DR. MUSTAFA TORUN


TIRNAK VE DERİ HİJYENİ


Hijyen konusunu açtık, o halde tırnak ve deri hijyenindende bahsetmemek olmaz. Yine birçok enfeksiyon hastalığının geçiş yolu tırnak ve cilt temizliğinin yani bakımının yeterince yapılmamasıdır. Yine Koruyucu Hekimliğin ana damarlarından biri olan bu durumun toplumda yeterince bilinmemesi veya dikkat edilmemesi bizleri tedavi hekimliği yönünden bayağı meşgul etmekte gerektiğinden fazla iş ve güç kaybına yol açmaktadır. Bakalım bu konuda aklımıza gelen noktalar nelerdir? Kısaca sorulu yanıtlı anlatmaya çalışalım. 

Tırnak bakımındaki önemli noktalar nelerdir?   

*Haftada bir kez el ve ayak tırnakları kısa ve yuvarlak şekilde kesilmelidir.

*Tırnak uçlarının altında birçok mikrop kolayca yerleşip üreyebilir. Bu sebeple tırnak diplerinin temizliği çok önemlidir.                                                               

Tırnak kesiminde kullanılan aletlerde dikkat edilecek noktalar nelerdir? Dikkat edilmez ise hangi hastalıklar geçebilir?

 * Tırnak kesim ve bakımında kullanılan aletlerin kişiye özel olması şarttır. Bu kural enfeksiyon hastalıkların (Örneğin HIV-AIDS, hepatit B, hepatit-C, mantar v.b.) önlenmesinde önemli rol oynar

 Tırnak cilaları, ojeler ve oje temizleyicileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Kısaca özetler misiniz?

 *Tırnak cilaları, ojeler ve oje çıkarıcılar mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Çünkü bu maddeler tırnaklarda kuruluğa ve tırnağın kat kat ayrılmasına, kırılmasına neden olurlar.

 El ve tırnakların kuruması nasıl önlenebilir?

 *Eller ve tırnaklar, iyi bir el losyonu ile yağlanarak, kuruması önlenmelidir.

 Deri Hijyeninde kısaca önemli noktalar nelerdir?

 *Sabun ve 37-38 derece suyla yapılan banyo kir ve salgıların temizlenmesini yeterince sağlar.

 *Olabilirse her gün, değilse haftada 3, bu da olmaz ise en az haftada 1 kez banyo yapılmalıdır.

 YORUM VE ÖNERİ:

 Tırnaklar ve deri; yukarıda da belirttiğim gibi enfeksiyonların giriş kapılarından biridir. İnanın ki yukarıda anlatmaya çalıştığım basit noktaları yerine getirmekle birçok bulaşıcı hastalığı önlediğimiz gibi gelişi güzel antibiyotik ve ilaç kullanmanın önüne geçmiş oluruz. 

GÜNDEM

Bakanlık 'arı sütü' ve 'polen' ile ilgili kararını açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, arı ürünlerinin standardizasyonunu sağlamak ve tüketicilerin güvenliğini artırmak amacıyla önemli bir adım attı. "Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EĞİTİM

Bakan Tekin'den yeni müfredat taslağının askıya çıkarılacağı tarihle ilgili açıklama

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredat taslağının yarın öğleden sonra kamuoyuyla paylaşılmak üzere askıya çıkarılacağını bildirdi.

GÜNDEM

Motorine indirim geldi

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmayla birlikte petrol fiyatlarında değişiklikler meydana geliyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş motorin tüketicilerini olumlu yönde etkilerken benzinde herhangi bir indirim olmadı.

BÖLGE HABERLERİ

Feci trafik kazaları KGYS kameralarında

Feci trafik kazaları KGYS kameralarında