Bakanlık 'arı sütü' ve 'polen' ile ilgili kararını açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, arı ürünlerinin standardizasyonunu sağlamak ve tüketicilerin güvenliğini artırmak amacıyla önemli bir adım attı. "Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

GÜNDEM 25.04.2024 16:15:00 0
Bakanlık

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi kapsamında arı ürünlerinin üretimi ve piyasaya arzıyla ilgili önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdi. "Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğle, gıda veya takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilen arı ekmeği, arı poleni, arı sütü, ham propolis, propolis, toz arı sütü ve kurutulmuş polen gibi arı ürünlerinin üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin detaylı kurallar belirlendi.

Tebliğle birlikte, arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği gibi ürünlere dışarıdan herhangi bir madde ilave edilemeyecek. Ürünlerde bulaşanlar, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntılarına dair Türk Gıda Kodeksi'nin ilgili yönetmeliklerinin hükümleri uygulanacak. Ayrıca, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak.

Propolis tek başına sadece takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilecekken, ham propolis doğrudan tüketiciye sunulamayacak. Diğer yandan, toz arı sütü, kurutulmuş arı poleni ve kurutulmuş arı ekmeği dışındaki arı ürünleri, üretiminden tüketiciye arz edilene kadar 8 derece ve altında muhafaza edilecek.

Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri, belirlenen hükümlere uyum sağlamak için 6 ay süre verildi. Bu düzenlemeye uymayan veya öncesinde piyasaya arz edilen gıdalar ise 31 Aralık 2025 tarihine kadar satışa devam edebilecekler.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu düzenlemesi, arı ürünleri sektöründe standartlarının yükseltilmesini ve tüketicilerin güvenilir ürünlere daha kolay ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor