BiR YANDAN YAPARKEN, BiR YANDAN MAHVEDiYORUZ..!

Bu çağrıya kulak verilmeli

GÜNDEM 26.01.2024 10:17:00 0
BiR YANDAN YAPARKEN, BiR YANDAN MAHVEDiYORUZ..!

6 Şubat depreminin ardından Besni’de yapılmaya başlanan deprem konutlarının atık sularının arıtılarak bölgeye hitap eden Değirmençayı’na bırakılmak istenmesi tepkilere neden oldu. Üreticiler Oyratlı biberi başta olmak üzere Besni'nin sebze ihtiyacını karşılayan Değirmençayı Vadisine sahip çıkılarak bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini söylediler.

ATIK SULAR ARITILARAK DEĞİRMENÇAYINA BIRAKILMAK İSTENİYOR

Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde büyük yıkıma uğrayan Besni’de özellikle depremzedelerin büyük umutlarla beklediği konutlarda da çalışmalar devam ederken ilçe yeni bir çevre faciasına da sürükleniyor. Deprem konutlarının atık sularının arıtılarak Yelbaba mevkiinden Değirmençayı’na bırakılmak istenmesi büyük yankı uyandırdı. Konuya duyarsız kalmayan Oyratlı Köyü halkı bu çayın sadece köyün değil Besni’nin çayı olduğuna dikkat çekerek yanlıştan dönülmesi gerektiğini dile getirdi.

Köy halkı adına konuşan Mustafa Sevindi, bu atık suların bırakılmaya devam etmesiyle ilerleyen süreçte Toklu ve Oyratlı köylerinin tarih olacağını savundu.

HER YAZ BİNLERCE İNSANIN NEFES ALDIĞI BİR YER

Gerek köylerde yetişen sebze meyve gerekse de mesire alanı olarak insanların nefes aldığı bir yer olarak yaz aylarından binlerce insanı ağırlayan Değirmençay’nın bu şekilde yok edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini aktaran Sevindi; “Bilindiği gibi 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde Besni ilçemiz ve köylerimiz etkilendi. Depremin ardından Eskiköy mevkiinde konut yapımına başlandı. Ancak burada yapılan konutların atık suları arıtılarak Yelbaba mevkiinden Değirmençayı’na aktarılmak isteniyor. Bu atık su Değirmençayı’na aktarıldığında Toklu ve Oyratlı köyleri tarih olacaktır. Çünkü patenti alınmış Oyratlı biberi, domatesi, patlıcanı, meyvesi sebzesi yenilemeyecek duruma gelecek ve köylerin de geçim kaynakları heba olacaktır” şeklinde konuştu. 

YETKİLİLERİN ÇAĞRIMIZA KULAK VERECEĞİNE İNANIYORUZ

Sevindi şöyle devam etti; “Aynı zamanda piknik alanımız olan bu bölgedeki suda hayvanlarımız su içmekte, çocuklarımız yüzmekte, halılarımız yıkanmakta. Kısacası sadece bizim değil 35 bin nüfuslu Besni’nin nefes aldığı bir yeşil vadi. Yetkililerden ricamız bu sesimize ve endişemize kulak verilmesidir. Bu sorunun çözümü ise gayet basit, Yelbaba mevkiinden 2 km ileride elektrik santrali yanından dere yatağına borularla aktarılması sorunu çözüme kavuşturacaktır. Başta ilçe kaymakamımız ve siyasilerimizin buna el atacaklarına ve çağrımıza kulak vereceklerine gönülden inanıyoruz”


Anahtar Kelimeler: değirmençayı besni oyratlı

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor