IBAN'dan para gönderenler dikkat!

İşyerinde kart yerine IBAN ile ödeme kabul etmeye başlayanlarla ilgili uzmanlar vatandaşları bekleyen tehlikeye karşı uyardı.

GÜNDEM 24.04.2024 21:49:00 0
IBAN

Bankaların komisyonu arttırması sonrası IBAN ile ödeme kabul etmeye başlayan işletmelerle ilgili yeni bir duyuruda bulundu. İnternet bankacılığının ve sanal ticaretin yaygınlaşması ile birlikte vatandaşların da ilgi gösterdiği IBAN ile ödeme yolu ile ilgili uyardı.

IBAN verilerek banka hesabına yönlendirilen vatandaşların açıklama kısmına aldıkları “hizmet” ve “borç” ödemesi şeklindeki ifadeler kullanmasını gerektiği belirtildi.

Bankacılık ve Finans Hukukunda Uzman Arabulucu Avukat Emin Saygın, “Son günlerde gündeme gelen IBAN'a para gönderme olayı mevcut. IBAN'a para gönderme olayı ile ilgili olarak insanlar artık mobil bankacılığın gelişmesiyle birlikte nakit paraya dokunmaz hele geldiler.

Nakit para yerine daha çok İBAN hesabına para gönderme gündemde. IBAN hesabına para göndermenin kolaylıkları yanında çeşitli sıkıntılarda meydana geldi. Bunlardan en büyüğü ise IBAN'a para gönderirken yapılan açıklama.

IBAN'ın açıklama bölümüne bir açıklama yazılmazsa ileride bir sorun oluşabilir. Borçlar Kanunu’nun 1002. maddesine göre herhangi bir açıklama yapmadan gönderilen para karşı taraf için borç ödemesi olarak görülmektedir.

Eğer bir açıklama yapılmazsa bu para karşı tarafa borcunuz var ve siz bu borcu ödemek için göndermişsiniz olarak kabul edilir. Bunu önlemek için açıklama yazmak büyük önem taşıyor.” dedi.

“KİRACILAR DİKKAT. HANGİ AYI ÖDÜYORSAK ONU BELİRTMENİZ GEREKİYOR”

Dekont kısmında geçerli ve açıklayıcı bir yazı yazılması gerektiğini belirten Saygın, “Dekont kısmına hangi ödemeye ilişkin ne yazılacağını yazmanız gerekiyor.

Bir mal alışverişi yaptınız ve ona para gönderiyorsunuz. Ona ilişkin olarak bir açıklama yazmanız gerekiyor. Ya da birine borç para gönderdiniz yine açıklama kısmında borç ödemesi ve geri almak üzere borç yazmanız gerekmektedir.

Bunları yapmadığınız taktirde karşı tarafın 'Hayır senin bana borcun vardı bu o ödemeye ilişkindir' diyebilir.

Eksik bir kusur da açıklama yapıyoruz ama eksik oluyor. Kira, aidat veya dönemsel olarak ödediğimiz paralarında açıklamasını geçerli ve açıklayıcı olarak yapmamız gerekmektedir.

Düzenli olarak kira ödüyorsak hangi aya ait olduğu belirtmemiz gerekiyor. Örneğin Şubat ayı kirası, Mart ayı kirası olarak belirtmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler: iban'dan para gönderenler dikkat!

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor